coaching

Mindig, Mindenben Jó

Mindjárt este nyolc. Ülök a kanapén, és ráveszem magam, hogy kijelentkezzek a munkahelyi gépről. Reggel hétkor léptem be. Olyan határidős munkám van, ami úgy tűnik nem lesz kész időre, vagy legalábbis nem 100%-ban jól. Pár éve elmúltam 40, de most először fogok úgy kiadni valamit a kezemből, hogy tudom, nincs teljesen rendben. Persze ki fogom javítani, de az már határidőn túl lesz. ÉS NEM ÉRDEKEL!

Akármit csinálok, azt jól csinálom. Vagy csak olyat csinálok amiben jó vagyok? Ez persze nem mindegy, de sok év önismeret, és tanulás után, azt már be merem vallani, hogy attól hogy valamit jól csinálok, nem feltétlenül szeretem. Sőt! Nagyon kevés időm marad arra amit szeretek, mert túl sok energiát fektetek abba, hogy jól csináljam azt is, amit nem szeretek. Ezt már tudom egy ideje, és ezért szépen lassan – lassan, mert biztonsági játékos is vagyok – változtatok. Ennek eredménye az is, hogy megengedjem magamnak azt is, hogy ne érdekeljen, ha valami nem tökéletes. A következményekkel meg majd foglalkozom, ha lesznek. Most csak kikapcsolom a gépet.

Ez nálam úgy kezdődött, hogy már iskolában mindenben jó voltam. Szerettek a tanárok, ritkán tettem vagy mondtam olyat, amivel megbotránkoztattam őket. Egyet – kettőt persze igen, a sok – sok év alatt, de emlékszem is mindre, és még mindig szégyellem magam érte.

Gimnáziumban ez folytatódott. Amelyik tanárhoz bementek a szüleim fogadóórára – kivéve a törit – mindenki azt mondta ilyen irányban kell továbbtanulnom, mert az ő tantárgyában jó vagyok. És közben volt amit utáltam, dehát ha azt mondták jó vagyok, akkor jó vagyok!

Végül semmiben sem voltam kiemelkedően jó. A bizonyítványom sem volt tökéletes közelsem, de mindenki úgy emlékszik rám – a tanárok, és mint a 25 éves érettségi találkozón kiderült  néhány osztálytársam is akivel erről beszélgettem –  hogy jó tanuló voltam.

Már tudom, hogy csak abban vagyok igazán jó, amiben jól is érzem magam. Már nem akarok megfelelni a mindenben jó vagyok címkének, pedig ez egy pozitív címke.

Te milyen címkének felelsz meg? Tökéletesnek „kell lenned”, vagy rossz gyereknek? Lustának, szorgalmasnak, hisztisnek, higgadtnak, okosnak, butának komolynak vagy osztály bohócának?

Vágd le a címkéid, ha szúrnak, ha nem éred el keress, segítek!

e-mail: acsadel1@gmail.com, egyensuly@gmail.com

Telefon: +36 20 356 0701

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük