coaching

Egyensúlyban?

Neked mit jelent az egyensúly? És mit jelentett négy hónappal ezelőtt? Egyensúlyban lenni akkor sem volt könnyű, ma viszont sokmindenkinek nehéz.

Négy hónapja, ha a mérleg, aminek egyik oldalán a „jó napok”, másik oldalán a „rossz napok” voltak vízszintesen állt, akkor is hajlamosak voltunk azt gondolni, valami nincs rendben, nincs egyensúlyban. Csak akkor voltunk elégedettek, ha éppen jó napunk volt, vagy ha a „jó napok” jelentős túlsúlyban voltak. Ennek oka, hogy a rosszat sokszor súlyosabbnak érezzük, mint amilyen valójában, a jót meg nem értékeljük eléggé, természetesnek vesszük. Erre sajnos én is hajlamos vagyok.

Ma nem kell, hogy vízszintesen álljon a mérleg, nem baj, ha egy kicsit a „rossz napok oldalára billen, hiszen a félelem valamilyen formában nap mint nap jelen van, és a félelem a legerősebb és szerintem a legrosszabb rosszérzésünk.

Ki mitől kerül újra egyensúlyba, vagy mitől marad egyensúlyban? Egyáltalán mit jelent az egyensúly? Lelki egyensúlyt, anyagit? Egyensúlyban lenni ugyanaz, mint kiegyensúlyozottnak lenni? Kérdésből is ezret tudnék feltenni e témában, választ pedig annyifélét kapnék, ahányan válaszolnak.

Van akinek az jelenti az egyensúlyt, ha nincs egyensúlyban, folyamatosan mozog, cselekszik. Megőrül, ha meg kell állnia. Ha pihen, akkor is aktívan teszi. A vakáción várost néz kifulladásig,  a strandon röplabdázik, fagyizik, koktélozik, fürdik. Szinte fölösleges a strandlepedő, vagy a nyugágy. Megőrül attól, ha nincs mit csinálni. Ha megáll egy kicsit, kétségbe esik, azt hiszi, valami baj van. Nem érti, hogy képes valaki nyugodtan eltölteni egy hétvégét otthon, kertészkedve, vagy tévét nézve, vagy akár egy könyvvel a kezében.

Merthogy ez egy másik típus. Olyan, aki szeret egyedül lenni, csendben. Attól érzi magát egyensúlyban, ha nincsenek nagy változások, nincs túl nagy zaj körülötte. Szereti a csendes, de meghitt légkörű családi, vagy baráti beszélgetéseket. Ez a típus az, akit az első típus döbbenten néz, hogy hogyan képes egy egész napot a vízparton ülve, olvasva eltölteni, egy kevés hűsítő fürdéssel megtörve a mozdulatlanságot.

Akadnak, akik azt gondolják nincsenek egyensúlyban, de ha változtatnak, akkor rájönnek, hogy mégiscsak úgy volt jó ahogy volt, ezért visszatérnek eredeti, megszokott egyensúlytalannak hitt menetrendjükhöz. Sokan egyik típushoz sem tartoznak, vagy akár a két- három típus keverékétől érzik jól magukat.

Mindegy hogy hullámvasút, hinta, vagy egy széles, párnázott ablakpárkány az, amin ülve jól érezzük magunk, a lényeg, hogy a lehető legtöbbet üljünk rajta!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük